Een film maken kost tijd

Posted by  Mylène Sopacua   in       4 years ago     15364 Views     Leave your thoughts  

De tijd vliegt voorbij en de draaidagen net zo. We zijn al meer dan een maand bezig met de opnames en hebben ook nog iets meer dan een maand te gaan. Voor veel mensen, waaronder de crew, betekent dit dat zij vanaf mei non-stop bezig zijn met de speelfilm ‘Jefta’. Elk weekend wordt van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat gewerkt aan nieuwe scènes uit de film. Maar afgelopen weekend was de eerste keer dat de wekker niet om zes uur ‘s ochtends ging en dat iedereen niet om negen uur draaiklaar stond op de set.

De mensen die één of meerdere draaidagen hebben meegemaakt als acteur, figurant, crew of wat dan ook, weten inmiddels wel hoe er achter de schermen door het productieteam wordt gewerkt. Twee dagen voor een draaidag krijgt men een mail met een callsheet. Daarin staat de planning voor het weekend. Waar iedereen op welk moment van de dag moet zijn. Krijgt men eten? Hoe laat kan iedereen naar huis gaan? Op de draaidag zelf wordt alles nog eens uitgebreid uitgelegd en krijgt iedereen te horen wat er nou precies gefilmd gaat worden.

Maar vorige week kregen de acteurs, de figuranten en de crew geen callsheet. Ze kregen wel een e-mail, maar met heel ander nieuws. Het onderwerp van het mailtje luidde als volgt: ‘Wegens interne organisatie: verandering planning draaidagen.’ Wat er eigenlijk op neerkwam dat de draaidag van 28 juni niet doorging.

We moeten concluderen dat een film maken heel veel werk en energie kost. Dat wisten we natuurlijk al voordat we hieraan begonnen, maar dat merken we nu, na zeven draaidagen, nog meer. Tijdens onze laatste draaidag hebben we een begrafenisscène gefilmd. Dat was een mooie, maar zware dag. En voor we überhaupt die dag konden filmen, moest van alles geregeld worden door het productie-team. Van een kist en een lijkwagen tot aan de bloemen en de locaties. Maar ook de vele figuranten, de catering voor tijdens de lunchpauze en ga zo maar door.

En dat alles kost tijd. Een film maken kost tijd. Draaidag 8 kon helaas niet doorgaan. Dat betekent dat we moeten schuiven met de draaidagen die nog komen. Maar we blijven positief en gaan gewoon door. Die film gaat er sowieso komen. Hoe dan ook. Maar voor nu willen we iedereen op de hoogte stellen. We willen jou op de hoogte stellen. Want dáár is het nu tijd voor.

Bekijk ook de videobeelden van editor Eli Latumahina (15). Hij maakt een wekelijkse vlog van MalukuCinema.

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>