Een voorbeeld van Lef, Creativiteit en Leiderschap

Posted by  Maluku Cinema   in  ,      4 years ago     6318 Views     Leave your thoughts  

Wat een dag… geweldig was het om aanwezig te mogen zijn bij de opnames voor de film Jefta van Maluku Cinema. Ik volgde deze productie van ‘The Brothers Timisela’ al een tijdje en besloot maar eens een bijdrage te leveren door gehoor te geven aan de oproep om als figurant mee te doen. Ik deed dit om mijn bangsa een hart onder de riem te steken, in het bijzonder Henry en Joshua.

Wat mij aanspreekt bij de Brothers is de lef om er uit te stappen. Je comfortzone verlaten en je talenten en creativiteit gebruiken ipv alleen maar te dromen. Dromen is ok, maar worden pas werkelijkheid als je actie onderneemt en dat is wat Henry en Joshua ook doen. Geweldig om mensen met visie en daadkracht aan het werk te zien. Ik hoor en lees ook vaak dat Molukkers achterblijven op andere bevolkingsgroepen… Come on Now! Zeker hebben we een inhaalslag te maken, dit is omdat de eerste generatie niet van plan was om zich hier te vestigen. Maar we hebben nu een tweede en zeker derde generatie die een hoop in huis heeft.

Een ander ding is dat wij Molukkers door de eeuwen heen gewend zijn om anderen te dienen, goedschiks dan wel kwaadschiks. Dit had o.a. tot gevolg dat er een te kort aan leadership is, leiders met creativiteit en lef. Velen van ons streven naar vrijheid, maar vrijheid begint in je mindset… een vernieuwd denken. Maluku Cinema is hierin een voorbeeld. Afgelopen vrijdag heb ik een Moluks voorbeeld van leadership bij Henry en Joshua gezien, want productie en regie is daar een vorm van.

Velen van ons streven naar vrijheid, maar vrijheid begint in je mindset

Enfin, het was een bijzonder en gezellige dag geworden. Een dag met nieuwe vrienden en kennissen..love it! Omdat ik al jaren niet meer in de wijk woon is het weer eens heerlijk om onder mijn bangsa te zijn… Rame2 People toch? Anyway, ik zou dus figureren en dit verliep ook prima, heel leuk zelfs. Op een gegeven moment kwam daar de scene van het bruiloftsmaal en kwamen Henry en Joshua mij vragen of ik als “Bapa Tua” (oom) ook aan tafel wilde zitten en of ik dan ook een speech wilde houden… omg! Dit getuigt ook van lef en creativiteit van de kant van de producers.

Ongeveer een kwartier later gebeurde dit dan ook en het ging in één keer goed! Wat ik in de ‘Bapa Tua speech’ aanhaalde was het belang van het geloof in God als hoop in moeilijke tijden. Een belangrijk aspect in het leven van de gemiddelde Molukker, een aspect meegeven door de eerste generatie. Mensen die mij kennen en straks dit fragment zien weten dat dit een heel belangrijk gegeven is voor mij persoonlijk. Ik ben God dan ook dankbaar voor dit moment. Verder werd er veel gelachen, gegeten, muziek gemaakt en gedanst… hoe kan het ook anders…Rame2 People toch?. Kortom het was geweldig…Sadaap!

Ik wens Henry en Joshua, de crew en alle andere betrokkenen nog heel veel succes met deze productie. God bless y’all.

Ed Leatemia, Rotterdam

Ed Leatemia

Bekijk hier de videoreportage van o.a. de trouwscene.

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>