Minister Plasterk loopt mee in wandeltocht

Posted by  admin   in  ,      4 years ago     9006 Views     Leave your thoughts  

TIEL/ ROTTERDAM – Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken neemt op zaterdag 21 maart 2015 deel aan de wandeltocht ‘The Walk – Waar een wil is, is een weg’. Het initiatief komt van de twee broers, filmmakers Henry en Joshua Timisela. Met het voltooien van hun speelfilm ‘Jefta’ laten zij de Molukse gemeenschap in Nederland op een unieke manier zien. Zij wandelen, bijgestaan door cast en crew, 85 kilometer van hun woonplaats Tiel (Gelderland) naar de havenstad Rotterdam. Precies op deze datum en plaats kwamen in 1951 hun grootouders per boot aan. Samen met 12.500 andere Molukse soldaten en hun gezinnen. Hier begon hun geschiedenis in Nederland. Zij legden een flinke afstand af. Dat doet de film crew nu ook.

De broers Henry en Joshua Timisela ontwikkelden het filmproject ‘Jefta’ in maart 2013. Zij besloten om op eigen kracht een speelfilm te maken waar het verhaal van Molukkers in Nederland verteld zou worden, zonder het aanvragen van subsidies en fondsen. Puur op basis van crowdfunding is de film gerealiseerd. Na een succesvolle inzameling, casting, draaidagen en nabewerking is de release op 26 maart 2015 eindelijk een feit. De galapremière vindt plaats in Schouwburg Zuidplein en de presentatie is in handen van televisie en -radio persoonlijkheid Sylvana Simons.

BURGEMEESTERS WERKEN OOK MEE

Dit landelijke initiatief boekt al ruim voor de première haar succes. De unieke en vooral positieve manier van aanpak is ook voor minister Plasterk reden om deel te nemen aan de tocht. De Tielse burgemeester Hans Beenakker zal op vrijdag 20 maart het Betuwse startschot geven. De laatste stop voor de eindbestemming is Krimpen aan den IJssel. Daar zal burgemeester Lennie Huizer de wandelaars toespreken. Vanaf dit moment zullen ruim 300 wandelaars de wandeltocht versterken. De aankomst is aan de Lloydkade te Rotterdam waar minister Plasterk, vergezeld door Tweede Kamerlid Grace Tanamal (PvdA) de speelfilm overhandigd zal krijgen.

Op 21 maart 1951 kwam de eerste generatie Molukkers in Nederland aan. De filmmakers willen dit historische moment herdenken en tegelijkertijd een nieuw geluid brengen. “We zijn trots op onze afkomst en respecteren onze geschiedenis. Wij brengen nu graag een nieuw geluid, een nieuwe beweging. Voor onze grootouders, voor onze gemeenschap en voor Nederland. Wij maken daarom geen film over de geschiedenis, wij maken liever geschiedenis met deze film”. De speelfilm ‘Jefta’ behoort tot het project MalukuCinema.

OOK DAT NOG

Het vernieuwende en positieve geluid van de filmmakers en hun team heeft inmiddels de landelijke theaters bereikt. Met hun voorstelling “Het Geheim van The Brothers Timisela” waar ze over dit succesverhaal vertellen speelden zij in uitverkochte zalen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Hier wisten zij het publiek te mobiliseren voor deze wandeltocht. De volgers op hun social-media zorgen wekelijks voor 20.000 – 35.000 views uit binnen –en buitenland.

Lees ook: Op eigen kracht vooruit!

Contact:
pers@malukcinema.nl

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>