“Net wanneer je denkt dat je alles hebt gehad”

Posted by  Henry Timisela   in       5 years ago     1018 Views     2 Comments  

Op een dag zeiden twee broers tegen elkaar: ‘Kom, laten we nog een keer een speelfilm maken.’ Stilte. ‘Ja, maar dan moeten we wel van onze fouten leren.’ Langere stilte. ‘Zullen we het doen?’ Opwinding. ‘Weer vallen en opstaan?’, vroeg de jongste. ‘Opstaan tot we erbij neervallen’, knikte de oudste. ‘Er is nu geen weg meer terug.’ Zucht. Opgelucht.

Dit was een bijzonder gesprek aan het begin van dit jaar. De afgelopen maanden gingen in sneltreinvaart aan ons voorbij. Een sneltrein in een achtbaan, welteverstaan. Want, je besluit om weer een speelfilm te maken. En zo’n weg gaat niet helemaal over rozen. Dat merkten we drie jaar geleden al met de no-budgetfilm ‘Sterk’. En toch raakten we het publiek. En niet alleen om het verhaal, maar ook hóe de film tot stand is gekomen. Daar wonnen we een prijs mee. En we kwamen op plekken waar we anders nooit zouden komen. Hadden mensen ontmoet die we anders nooit zouden spreken. Feeling blessed? Echt wel! We hadden dat nooit verwacht. Nu we een landelijke presentatietour hebben afgesloten om geld in te zamelen voor het speelfilmproject ‘Jefta’ weten we dat we op de juiste weg zijn. Eigenwijs als we zijn, schrijven we geen fondsen aan. Of populaire subsidies. Nee, een bijdrage die iemand levert moet uit het hart gegeven worden. Hmmm, in het Moluks-Maleis klinkt ie dieper. Goed. En net toen we dachten dat we alles hadden gehad, kwam het volgende nieuws:

20131024-012213.jpg

We kregen begin deze week een bericht van De Kleurrijke Lijst. Dat we dit jaar op die lijst staan. Wat? Echt. Op hun website staat het volgende: “De Kleurrijke Lijst is een initiatief van journaliste Raja Felgata. Zij kwam op het idee om De Kleurrijke Lijst samen te stellen omdat zij in het medialandschap kleur en diversiteit mistte, ook in de reguliere top 100 lijsten waarbij het voornamelijk gaat om geld en macht. Samen met een team van redacteuren en partners zoals E&Y, Women Inc, TEDxAmsterdamWomen en de Baak – zoekt zij het hele jaar door naar mensen die met een kleurrijke achtergrond in de breedste zin van het woord, naar zij die het verschil maken. De nieuwe leiders die met hun werk en persoonlijkheid een voorbeeld zijn voor anderen.”

Nieuws! Dit jaar wordt De Kleurrijke Lijst gelanceerd op maandag 28 oktober in De Koning in Amsterdam. Mediaman Humberto Tan zal dan het eerste exemplaar in ontvangst nemen. En nou komt het. Tijdens de uitreiking van De Kleurrijke Prijs, de award die met dit evenement gepaard gaat, mogen vier mensen een pitch/ presentatie geven over hun project en visie. Guess what? Wij zijn gebeld door de hoofdredactie om één van die vier pitchers te zijn. We zijn vereerd. We mogen over onze passie vertellen. Dat we voor dit onze banen hebben opgezegd. Omdat we hier in geloven. Omdat we geloven dat we kunnen veranderen. Dit land. Jezelf. De rest.

En. Er is nu geen weg meer terug. Want. Dit is de juiste weg.

Veel liefde voor iedereen die ons op dit pad steunt.

Dank.

Henry & Joshua

The Brothers Timisela

20131024-012323.jpg

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>