Waarom een Molukse speelfilm?

Posted by  Henry Timisela   in       5 years ago     4645 Views     1 Comment  

GESCHIEDENIS – Sinds de komst van Molukkers in Nederland in 1951 is er sprake geweest van een bijzondere verhouding tussen Molukkers en Nederlanders. De Molukkers dachten destijds dat ze tijdelijk zouden blijven, terwijl de Nederlandse overheid daar geen duidelijk antwoord op gaf. De Molukse KNIL soldaten hoopten terug te keren naar een vrij land, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Er is nog nooit in de geschiedenis van Molukkers in Nederland een speelfilm gemaakt vanuit deze gemeenschap. En daar komt nu verandering in.

 

“We maken geen film over de geschiedenis,
we maken liever geschiedenis met deze film”

 

TOEKOMST – Het fictieve verhaal ‘Jefta’ speelt zich af in de huidige tijd. De Molukse gemeenschap is al meer dan zestig jaar in Nederland en heeft delen van haar eigen traditie en cultuur weten te behouden en cultiveren. We zien Jefta, een Molukse jongen die werkzaam is in een kledingzaak. Hij is daar bedrijfsleider. Zijn aanstaande vrouw heet Nona, zij is creative director op een reclamebureau. Ze gaan trouwen. Geheel volgens de Molukse traditie. Het trouwfeest vindt plaats in een Hollands landschap met de warme klanken van samen zingen, tifa en totobuang. Een fantastisch beeld waarin Oost en West samenkomen.

Na het trouwfeest vertrekken Jefta en Nona samen naar hun huis. Eenmaal thuis aangekomen gaat Nona naar de slaapkamer, terwijl Jefta nog even wat handelingen verricht in de keuken. Dan hoort hij een geluid. Hij snelt naar boven en ontdekt dat Nona is overleden. En het is geen natuurlijke dood. Zij blijkt bewerkt te zijn. Vervloekt. Goena-Goena. Dan wijzen voorouders hem de weg om de dader te vinden. Gaat het hem lukken? Op deze bizarre zoektocht ontmoet hij vechtersbazen, kinderen met een bijzondere gave en waarzeggers. Wie kan Jefta vertrouwen? En wie niet?

Crowdfunding
De film geeft een goede inkijk in hoe Molukkers in Nederland leven. Hoe zij zich staande houden in de hedendaagse maatschappij. Wij maken deze film om de wereld kennis te laten maken met deze bijzondere gemeenschap. En om dit unieke project professioneel te realiseren is geld nodig. € 70.000,- om precies te zijn. U kunt deel uit maken van dit project met uw financiële bijdrage. Daar krijgt u iets voor terug. Wat? Dat staat op deze pagina beschreven. Crowdfunding. Dat gaan we met z’n allen doen :-) De film moet in de zomer van 2014 gereed zijn om op tijd ingeschreven te staan bij het Jakarta International Film Festival.

Met uw support schrijft u daarom geschiedenis.

Download hier de folder om het project te supporten door middel van crowdfunding

Team Maluku Cinema, 2013/2014

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>