”We gaan het met z’n allen doen.”

Posted by  Sarah Huka   in       3 years ago     6797 Views     Leave your thoughts  

Daar zit ik dan, op de bank achter de laptop in het boomhutje van Ida en mij ergens in Utrecht. Op de achtergrond horen we Twistin’, Flippin, Out of control van Joe & Nate. Terwijl ik begin met het schrijven van een nieuw artikel, over wat ik de afgelopen tijd geleerd heb, is Ida druk bezig met het verbouwen van de kamer. Langer dan een jaar geleden schreef ik een van de eerste stukjes voor de site met allemaal verwachtingen en een wens. In het begin heb ik vaak gezegd dat ik veel zou leren. Nu ik terug kan blikken is dat inderdaad gebeurt. Als acteur en als mens. This shit was real! Dit keer was er geen school, docent of mentor die je bij de hand neemt. Het is nieuw, alles is nieuw, voor iedereen. Van runner tot regisseur dus ook voor mij. De vraag is ‘What happened?’.

Door Joenoes Polnaija

We begonnen meteen heel intensief en ik kwam er al gauw achter waar ik tekort schoot of wat juist makkelijker ging. Wat ik best lastig vond was scènes steeds opnieuw doen met dezelfde boost die ik daarvoor had. Dan speel je een scene soms wel “hon-derd” keer opnieuw (zonder te overdrijven) met de camera steeds vanuit een andere hoek (een klein beetje dan). Moet jij je voorstellen hoe het was met vechtscènes. Aan het eind van zo’n draaidag was ik echt op. Ik kwam thuis rond 01:00, bijkomen, douchen, slapen, dromen over de scènes, opstaan om 07:00 en weer een lange dag knallen. Crazy maar héérlijk!

Ik heb ook leren accepteren. Niet alles gaat zoals je zou willen. Een klein voorbeeld is accepteren dat het beeld of de scène niet altijd hetzelfde is als wat ik in gedachten had. Dan stel ik vragen en ga ik opzoek naar antwoorden of alternatieven. Dan sparren Josh en ik met elkaar, wat heel goed is. Soms komen daar dan mooie, nieuwe dingen uit en soms moet je het gewoon accepteren. Vertrouwen! Vertrouwen dat het goed komt. Nog zoiets moois.

JEFTA_SCREEN_06

Weet je wat vervelend is? Als je aan het filmen bent in een periode waarin de pollen groeien en je hebt hooikoorts. Dat is echt niet leuk! Omdat ik toen veel last van hooikoorts had, droge ogen en lopende neus, moesten de scenes nog vaker opnieuw. Dan was de zin die ik moest zeggen: ‘Wat heb je met mijn vrouw gedaan?’ en dan werd het:‘Watt heb je met mijn HATSJOE!’. Dat heb ik ook over mijzelf geleerd. Helaas!

Nu ik zo achter de laptop zit en mijn geheugen opfris schieten er allerlei beelden voorbij van de afgelopen paar maanden. Aan de ene kant lijkt het voor mij alweer lang geleden en tegelijkertijd kan ik mij alles nog herinneren als de dag van gister. Als acteur ben ik vooral heel actief geweest tijdens de audities, repetities en draaidagen. Na de laatste draaidag ben ik meteen weer aan de slag gegaan met andere projecten. Een voorstelling maken en spelen met 2 theaterbroeders die studeren aan de Toneel Academie Maastricht, muzikale begeleider in een dansvoorstelling bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, gastrolletjes in verschillende series, veel audities blijven doen en mijzelf voorbereiden voor de audities van de toneelscholen. Want als ik iets graag wil dan is dat studeren en mijzelf ontwikkelen om beter te worden in hetgeen wat ik het liefst doe.

Maar genoeg over mijn leerpunten.

In het artikel van een jaar geleden heb ik ook een wens. Een wens dat er meer Molukse artiesten op zullen staan en naar de voorgrond zullen treden. Het zit namelijk in ons systeem om op de achtergrond te blijven. Terwijl we over zoveel talenten beschikken die een podium verdienen.

”We gaan het met z’n allen doen. De Molukse gemeenschap in Nederland op een positieve manier op de kaart zetten. We zijn er al mee bezig. ”

Mijn wens is langzaam in vervulling aan het gaan. Ik zie tegenwoordig zoveel talenten voorbij komen op t.v en social media. Vroeger was ik trots als er een Molukker mee deed aan Idols (Aäron Ayal, Idols 3, mooie stem, afro, remember?). Dan zat ik daar met mijn prepaid telefoon in de aanslag om op hem te stemmen. Nu kijk ik naar “Everybody dance now” en ga ik zwaar over mijn bundel heen. Zoveel Molukse talenten doen er mee. Geluk bij een ongeluk!

Een Facebook pagina als Maluku Talents helpt ook om deze jongeren te stimuleren en een podium te geven. Wat ik daar voorbij zie komen tovert een glimlach op mijn gezicht. Zo ook een ‘Buat Jongeren dag’. Ik raad jullie aan om de volgende editie aanwezig te zijn. Al die talentvolle, inspirerende mensen bij elkaar is geweldig.

We gaan het met z’n allen doen. De Molukse gemeenschap in Nederland op een positieve manier op de kaart zetten. We zijn er al mee bezig. Bewust en onbewust. Het mooiste is als we het bewust doen. In het geval van MalukuCinema met een film. Een film voor iedereen door 3e en 4e generatie Molukkers in Nederland. De steun van alle mensen om ons heen is als brandstof om de motor draaiende te houden. Je zou kunnen zeggen dat de tank overloopt. Ik denk dat MalukuCinema tegenwoordig een eigen benzinepomp kan beginnen, bij wijze van.

Is je tank leeg? Vul ‘m dan met positiviteit. Zie je dat iemand moeilijk start? Help ‘m dan. Gun elkaar. Werk met elkaar samen, leer van het proces en van elkaar. Ga de wijde wereld in en kom terug om anderen te inspireren.

Zoals mijn collega, acteur Brian Roos, altijd zegt: ’It’s all love B!’. Alleen maar liefde!

Meer weten over Joenoes Polnaija, bekijk dan deze video:

Joenoes Polnaija – Portrait of an Actor

Short documentary about Joenoes Polnaija, a 24 year old actor with a story to tell.

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>