Wij zijn toch gezamenlijk trots op onze cultuur?

Posted by  Henry Timisela   in  ,      5 years ago     4319 Views     Leave your thoughts  

REDACTIE – Marsha Laijan is bestuurslid van Stichting Maluku Cuijk en organiseert op vrijdag 13 september 2013 de informatie-avond over ‘Jefta’. We zijn erg blij met deze support. Het is de kick-off van een landelijke tour. Er is inmiddels contact gelegd met Molukse gemeenschappen in Assen, Capelle a/d IJssel, Nijverdal en Oost-Souburg. Daar zijn we binnenkort te vinden. Maar de kick-off is in Cuijk. Marsha is aan het woord:

Er is een gevoel, een emotie waar ik al weken mee rondloop als ik jullie updates bekijk. Een gevoel dat ik niet direct kan plaatsen, laat staan goed onder woorden kan brengen. Soms bijna weeïg, emotioneel. Vragen worden me gesteld. Waarom sta ik positief tegenover dit project? Waarom zou ik willen meewerken? Jeetje… nu moet ik het toch echt gaan verwoorden. Zoveel dingen schieten door mijn hoofd: passie, vernieuwing, vooruitgang, respect, ‘pfff eindelijk’, vastberadenheid, vertrouwde gezichten, gedeelde emotie, dezelfde visie, getalenteerde professionals, lef, actieactieactie, eeuwige enthousiasme, loyaliteit aan onze cultuur, herkenning…

BAM, daar heb ik ‘m. Ineens is het helder. Het lampje boven mijn hoofd is aangesprongen en schijnt over de afgelopen 15 jaar heen. Een tijd waarin ik mij door de jaren heen als muzikant, danseres en als vrijwilliger/bestuurslid van Stichting Maluku Cuijk heb ingezet voor de Molukse gemeenschap en het behoud van haar cultuur. Waarom? Ik denk dat ik daarop hetzelfde antwoord kan geven als waarom jullie bezig zijn met dit project. Ik herken dezelfde loyaliteit naar onze cultuur toe en de passie waarmee dit gebeurt. Grappig is, dat die herkenning eigenlijk al langer terug gaat dan een paar weken. Om precies te zijn zeven jaar terug, toen wij onze eerste Pasar Maluku Cuijk organiseerden. Ik leerde Henry en Joshua kennen. Althans, op muzikaal vlak. Zij traden op met hun vader. Ik was verbijsterd. Met diezelfde passie voor het willen uitdragen van onze cultuur, traden ook mijn vader, zusje en ik regelmatig op. Toeval dat ik hen leerde kennen? Echt niet. Om een lang verhaal niet nog langer te maken: herkenning all over. Met dezelfde loyaliteit aan onze cultuur en met dezelfde passie zou ik graag willen meewerken aan dit project.

Kick off informatieavond Cuijk
Daarom organiseren we op vrijdag 13 september een informatie-avond over de speelfilm ‘Jefta’ en kijken we uit naar deze avond. Waarom zou je moeten komen? Om vernieuwing te zien, enthousiasme, vastberadenheid, een frisse wind door de Molukse activiteiten… Ik hoef eigenlijk niet te vertellen hoe we al jaren onze Molukse cultuur overdragen: via menari, pukul tifa, theater, cabaret, etc etc, maar een speelfilm…? Niet alleen deze vorm van overdracht is vernieuwend, ook de aanpak, de drive (niet alleen denken maar vooral doen)… Dit moet gezien worden. Dit moet gesteund worden. Dit geeft een doorbraak voor onze generatie, die wij goed kunnen gebruiken voor de toekomst. Wij zijn toch gezamenlijk trots op onze cultuur? Trots op onze identiteit – hoe je deze dan ook invult voor jezelf? Daar mogen we best voor staan. Nu is er een groep die dit, op een voor onze begrippen unieke manier, wilt uitdragen. Dit kan alleen als we supporten! Wij hopen dat we in Cuijk de toon kunnen zetten en dat vele andere wijken zullen volgen!

Wij geloven in jullie, in jullie talent, professionaliteit. Met jullie enthousiasme en daadkracht geloven wij dat jullie die vooruitgang kunnen boeken, die we zo nodig hebben. Dat jullie je kunnen omringen met de juiste mensen en die doorbraak kunnen leveren. Wij geloven in dit project en daarmee in de overdracht van onze cultuur. Dat, wat ook al jaren onze visie is.

Ik blijf het zeggen… herkenning all over.

Maju!!!

Marsha Laijan
-bestuurslid Stichting Maluku Cuijk

Share Button

About  

No Comments

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>